Kobudo

A kobudo az okinavai fegyveres harcmŇĪv√©szet, ahol fegyverk√©nt mindennapi gazd√°lkod√°sban haszn√°lt eszk√∂z√∂ket, fadarabot, a cs√©phadar√≥t, k√∂t√©ldarabot vagy m√°s, ezekhez hasonl√≥ h√©tk√∂znapi t√°rgyat alkalmaztak. A kobudot a¬†mesterek √°ltal hossz√ļ √©vek alatt kidolgozott technika √©s a gyakorl√≥ testi √ľgyess√©ge, tal√°l√©konys√°ga jellemezte.

Ma¬†a kobudo legfŇĎbb c√©lja (minden m√°s Budo st√≠lushoz hasonl√≥an) a szem√©lyis√©g fejleszt√©se, az √∂nismeret kialak√≠t√°sa, az emberi k√©pess√©gek hat√°rainak kitol√°sa.

 

Bot
Az egyenes bot (jap√°nul bo, Kin√°ban kon) az egyik legelsŇĎ fegyvernek sz√°mit. Haszn√°lat√°t szinte minden ŇĎsi kult√ļr√°ban megtal√°ljuk. K√©sŇĎbb k√ľl√∂nbŇĎzŇĎ heggyel, horoggal, √©llel nŇĎvelt√©k hat√©konys√°g√°t, de az alapvetŇĎ fog√°sm√≥dok, t√°mad√≥- √©s v√©dŇĎtechnik√°k hasonl√≥ak maradtak. Ezen technik√°k nagy r√©sz√©t a legend√°s Shaolin kolostor√≥l (Kina) sz√°rmaztatj√°k.

Okinaw√°n szint√©n kialakultak jellegzetes √©s nem kev√©sb√© hat√©kony technik√°k. A technikai elemek a bot hossz√°hoz igazodtak. Okinaw√°n legkedveltebb a 6 shakus (1 shaku 30-48 cm) bot a tenkai, amit¬†eredetileg viztart√°lyok, m√°lhazs√°kok cipel√©s√©re haszn√°ltak ‚Äď ami 182,88 cm hossz√ļ-, de haszn√°lnak enn√©l r√∂videbb (120,70-80 cm-es) botokat is. J√≥l alkalmazva az erŇĎkarra √©s a teherkarra vonatkoz√≥ fizikai t√∂rv√©nyeket egy gyeng√©bb fizikum√ļ k√ľzdŇĎ kiegyenlitheti a bottal a tests√ļlybeli k√ľl√∂nbs√©geket.

Sai
A sai szint√©n a bott√≠pus√ļ fegyverek csal√°dj√°ba tartozik. A sai f√©mbŇĎl k√©sz√ľlt, teh√°t igen hat√©kony ellenszere ak√°r a kardnak is (v√©d√©sn√©l). T√°mad√°sn√°l pedig a tonf√°n√°l is kem√©nyebb √ľt√©seket lehet vele kivitelezni.
A sai eredet√©t tekintve az egyik felt√©telez√©s, hogy hozz√° hasonl√≥ eszk√∂z a hal√°szok cs√≥nakj√°ban az evezŇĎvilla szerep√©t t√∂lt√∂tte be. M√°sok szerint a sai sz√©nrak√≥ vasvill√°nak a feje. D√©lkelet-√°zsia sz√°mos vid√©k√©n tal√°lkozhatunk hasonl√≥ fegyverrel.¬†Haszn√°lata¬†a karat√©re √©p√ľl. Tulajdonk√©ppen a k√©z meghosszabit√°sak√©nt haszn√°lt√°k. A sai-jal v√©gzett sz√°mos formagyakorlat ma is ismert. A legt√∂bb¬†karatetechnika v√©grehajthat√≥ vele.

Nunchaku
A nunchaku a l√°nc-k√∂t√©l √©s a bot t√≠pus√ļ fegyverek k√∂z√∂tti √°tmenetet k√©pviseli. A nyeleket k√ľl√∂n-k√ľl√∂n, vagy √∂sszefogva botv√©d√©seket, √ľt√©seket vagy feszit√©seket hajthatunk v√©gre. Ugyanakkor az egyik v√©get lenditva l√°ncra, ostorra jellemzŇĎ csap√°sokat tudunk kivitelezni.

A nunchaku pontos eredete, egykori rendeltet√©se ugyanolyan hom√°lyos, mint a t√∂bbi kobudo fegyver√©. A legelterjedtebb vari√°ci√≥ szerint cs√©phadar√≥ volt, t√∂bb kutat√≥ szerint pedig nem cs√©pl√©sre, hanem m√°s term√©nyek (pl. babnak) p√©pp√© dolgoz√°s√°ra szolg√°lt. Akkoriban a nunchakut m√©g nem l√°nccal, hanem k√∂t√©llel erŇĎsitett√©k √∂ssze. A nunchaku is a karat√©ra √©p√ľl, m√°sr√©szt viszont a hajl√©konys√°g√°ban rejlŇĎ plussz alkalmaz√°si technik√°k kieg√©szitik, szinesitik a karat√©t. A lend√≠t√©sek, ostoroz√°sok megn√∂velik a k√ľzdŇĎ ‚Äúhat√≥t√°vols√°g√°t.

Kama
A kama l√©nyeg√©t tekintve elt√©r a t√∂bbi fegyvertŇĎl. A borotva√©les peng√©jŇĪ kama nagyon is j√≥l beilleszkedik a v√©rfagyaszt√≥, gyilkos kin√©zet√ľ ‚Äúsz√ļr√≥-v√°g√≥‚ÄĚ fegyverek (kardok, szably√°k, b√°rdok, harci csillagok) v√©get nem √©rŇĎ arzen√°lj√°ba.

Budapest XV. sz√°razn√°d u. 5 ‚ÄúKIK√ĖTŇź‚ÄĚ

Kobudo 1

C√≠m: 1156 Budapest, ¬†Ny√≠rpalota √ļt 38-40.

A k√©t panelh√°z k√∂z√∂tt m√°r l√°thattok is minket, feh√©r √©p√ľlet, k√©k tetŇĎvel!

Bo kata NI

Kama Kata

Bo kata