Túl öreg vagyok a karatéhoz?

A karate elkezdését nem az életkor vagy a kondíciód szintje határozza meg, hanem a motiváció.

Amikor elkezdünk karatézni nem számít, hány éves vagy , vagy hogy milyen a kondíciód. A karate idősebb korban is nagyon sokat tud segíteni mind szellemi , mint testünk frissességének megőrzésével kapcsolatban. Egy dolog számít igazán, hogy mennyire érezzük magunkat motiváltnak ez irányban.

Az igásság az, hogy minél előbb kezdjük el annál jobbak leszünk. Én a magam részéről úgy 5 éves kort ajánlanám. Viszont a másik oldalt tekintve nyugodtan elkezdhetjük akár 40 éves korunkban is. De nem szabad túlgondolni, csak el kell kezdeni. Ennyire egyszerű. 

Ha megvan a kellő motivációd, legyen az akár a kíváncsiság, vagy akár az hogy mozgékonyabb legyél akkor már van okod elkezdeni.  

Karate edzéseken olyan izmokat, izom csoportokat is használunk, melyről eddig nem is biztos hogy tudtad hogy létezik, így az első hetekben lehet hogy izomlázad lesz. De ez elmúlik hamar hiszen a test egy csodálatos mestermű, amely rendkívül jól alkalmazkodik, és meglepő változásokra képes. Hajlékonyság – mozgékonyság – erő , ezek mind  garantáltan visszajönnek.  

Erre a válasz természetesen az hogy igen. A te kezedben a döntés, hogy elkezded, én csupán a lehetőséget biztosítom számodra, hogy  ezt megtedd. De ez a te döntésed kell hogy legyen. Mint az életben bárhol csakis a hozzáállásunk határozza meg az elért eredményt.

A karate mint olyan mindenki számára elérhető, és hasznos. Férfiak – nők , gyerekek, idős vagy fiatalabb generációk részére is tökéletesen alkalmas mozgásforma. Így igen azt kell mondanom mindenki számára jó!

Sosem késő elkezdeni!

Amit mindenképpen érdemes tudni, hogy ez nem egy verseny, ne akarj 20 éves titánokkal versenyezni, mert abból sosem lesz semmi jó. Nem szabad elfelejteni, hogy időt kell hagyni a testnek hogy képes legyen felvenni a megfelelő rugalmasságot, lágyságot. Nem szabad erőltetni, a test nehezebben regenerálódik 40 -50 év felett, és ezt tudnunk kell elfogadni. Amennyiben ezt képesek vagyunk belátni, egy nagyszerű élményben lehet részünk. 

Ne halogasd tovább, mert felesleges. Ne csak kipróbáld, hanem állj be és csináld.