fbpx

Mit sportoljon, mozogjon a gyermek?

Mit sportoljon, mozogjon a gyermek? – merül föl sok szülőben a kérdés nagyjából óvodás-, kisiskoláskor környékén.

Nem biztos, hogy mindenki versenyeztetni akar hosszabb távon, van, aki csak azt szeretné, hogy mozogjon a gyermeke, s abban lelje örömét.

A versenysport előnyei

Legelőször az előnyeit szeretnénk kiemelni a versenysportolásnak, ami főleg eleinte hatalmas sikerélményeket tud hozni. Már eleve az hatalmas előny, hogy a gyerek érzi, hogy amit csinál, az jó, és érdemes vele foglalkozni. Ha nem egyszemélyes sportról van szó, akkor a csapatjátékot is megtanulhatja, ami az élet minden területén fontos lesz majd a későbbiekben. De űzzön bármilyen sportágat is, a sport megtanít a kitartásra, a gyakorlás fontosságára, hogy elfogadjuk olyanok tanácsát, akik nálunk többet tudnak, és remélhetőleg arra is, hogy a győzelem nem minden, és a fair play sokkal fontosabb. A versenyzés egyik legkomolyabb előnyét, az a sikerélmény nyújtja, amikor a gyerek nyerni tud. Ez egy életforma, ami lehetőséget biztosít arra, hogy észrevegyék és kitűnjön a többi gyerek közül. Más gyerekek ugyanezt a hatást szorgalommal, vagy jó jegyekkel próbálják elérni. Mindenekfelett pedig egy olyan tevékenység, ami sok örömet okozhat.

A versenysport hátrányai

Eleinte sokkal kevesebb hátrány mutatkozik meg, majd ahogy a versenyzés egyre komolyabb szintet ölt, úgy nőnek meg ezek is. Az egyik legrosszabb dolog, a kudarcélmény. Egy két vesztés még nem szokott nagy problémát okozni, ha a szülő ebben partner tudni lenne és a gyerek nem maximalista. Ilyenkor sosem szabad a gyerekre haragudni, vagy azt éreztetni vele, hogy nem elég jó, mert akkor már elő is készítettük számára az utat az önbizalomhiány, és a hihetetlenül magas stressz szint felé. Ha nem nyer, akkor el kell neki magyarázni, hogy az életben vannak sokkal fontosabb dolgok, mint például az, hogy mindent megtett a győzelemért, vagy hogy nem adta fel a küzdelmet.

A hozzáállás nem csak a gyerektől függ, hanem az is nagyon fontos, hogy a szülők és az edzők hogyan készítik fel. Ilyen korban könnyen kialakul a győzni akarás a maximalizmus, ami kudarc esetén nehéz pillanatokat jelent a gyerekek számára.

Minél komolyabban foglalkozik valaki a versenyzéssel, annál több negatív hatás jön elő. Ahogy magasabb és magasabb szintre jutnak, nő a tét, ami minden esetben nagyobb stresszel jár. Ha nem tanítjuk meg a gyerekeknek, hogy a felgyülemlett feszültséget, szorongást, stresszt hogyan tudja levezetni, elengedni, akkor komolyabb következményei lesznek. Többek között stressz alapú betegségek megjelenésére lehet számítani. Egy bizonyos szint után pedig az egész sportolás a tanulás és egyéb gyerekek számára fontos tevékenységek rovására megy. A túlzott igénybevétel pedig azt eredményezi, hogy fáradtabb és dekoncentráltabb lesz.

Forrás : gyerek-portal.hu


41