7 ok amiért érdemes elkezdeni karatézni!

Rengeteg válasz létezik, miért érdemes Goju Ryu karatézni, az egyéb sportok helyett illetve annak kiegészítéseként, most összeszedem nektek az a 7 egyszerű választ, ami segíthet számodra is megérteni miért érdemes elkezdeni karatézni.

Amikor az emberek a karatéval kapcsolatos kérdésekre keresik a választ, sokszor a valóságtól teljesen eltérő válaszokat kapnak. Például: Tudománytalan, értelmetlen mozgások, agresszív, erőszakos, korlátozott, nem valóságos, levegőt csapkodják, stb.

Nézzük a valóságot.

A karate sokkal több mozgást, technikai elemet tartalmaz, mint a többi sport (Kéz technikák, láb technikák, testmozgás, légzéstechnika, és ennek teljes összhangja). Ezek elsajátításához idő kell, kinek, kevesebb kinek több. Valójában 4-5 év karatéban eltöltött idő az még az alapok megismertetésére sem mindig elegendő. Említésképp egy adott mozdulat, technika pontos megtanulásához legalább 10.000x kell megcsinálni jól az adott mozdulatot. Ez így soknak tűnhet, de belegondolva, hogy amikor megtanulunk járni, biciklizni, úszni, nagyjából ahhoz is ennyi gyakorlás kell. Természetesen a koordinációs képesség, gondolkodás, taktikai – stratégiai érzékek, erőnlét és a többi szükséges készség elsajátítása még több időt követel meg, így hogy valóban elkezdjünk karatézni, úgy 6-8 vagy több is kellhet. Lehet, ez sokaknak soknak tűnik, de a karate tudásunk exponenciálisan nő az évek alatt, és bár eleinte lassabb a fejlődés, de az alapok elsajátítása után elképesztő fejlődési szakasz következik be. Idővel csak azt fogjuk sajnálni, hogy nincs több időnk még többet és többet edzeni, és tanulni.

De lépjünk is tovább tehát mi is az, amit mindenképp ad a karate.

 1. Valami más, mint amit a többi sport adhat!
 2. Koncentrációs és problémamegoldó készség
 3. Koordináció fejlesztés
 4. Általános erőnlét fejlesztés, egészség megőrzés
 5. Konfrontáció – konfliktus kezelés
 6. Önmagunk megismerése
 7. Önvédelem 

  1. Valami más, mint a többi sport

Mint bevezetőmben is említettem, hogy az általam is tanított, Goju Ryu Karate több mint rengeteg más sport. Rengeteget foglalkozunk a többi tanárral együtt, hogy folyamatosan fejlesszük magunkat, ne álljunk meg egy szinten. A tanár képességei meghatározzák a tanítványok lehetőségeit. Ha egy tanár nem képzi magát, előbb utóbb a tanítványai elérik a tanár képességeit, és az immár inkább csak vissza fogja a tanítványok fejlődési lehetőségeit. Egy jó karatéka mindig törekszik, arra hogy jobb legyen, de mivel adhat többet, mint más sport? Nos, azzal mindenképp, hogy nem mások képességeihez méri a tanítványokat, hanem Önmagukhoz. Ez egy olyan fejlődési szabadságot ad, ami által mindenki képes kibontakozni, és megtalálni a lehetőségeit, és azt tökéletesíteni. A karate más, mert minden korosztály számára tanulható életkor, nem, egészségi állapottól függetlenül gyakorolható. Nem kell tartani attól, hogy kiöregszünk belőle, és attól sem hogy már túl öregek vagyunk hozzá. Ez nem minden sportról mondható el.

 1. Koncentrációs, és probléma megoldó készség fejlesztése

A gyakorlatok, melyeket végzünk edzéseink során megkövetelik, hogy uraljuk testünk minden részét, legyen az a kis lábujjunk, vagy a fejünk. Ezt a fokuszált figyelmet, a testünk teljes uralását célzó edzéssel lehet fejleszteni. Az hogy egy bizonyos pontra kell ütni, vagy hátra kell húzni a kezünket, nem azért csináljuk, mert egy éles helyzetben is így cselekszünk, hanem a testünk feletti uralmunkat fejlesszük vele. Nem egyszerű két – három mozdulatot is megjegyezni, de 6-8 mozdulatnál ez már kifejezetten megerőltető lehet, de idővel ezek már kevésbé lesznek megterhelők. A tudatosan felépített gyakorlatok által a karatéka idővel megtanul egyszerre egyre több dologra figyelni, kevésbé lesz szétszórt javul a tanulási és munka tűrési képessége. A több mozdulat, összehangolása, azok értelmezése, rengeteget javít a problémamegoldó képességen. Az edzéseken használt egyéb edzésformák, mint például randory (gyakorló harc), bunkai (mozdulatok harci értelmezése), nem csak a testi fejlődést, de a stratégiai, és taktikai tudásunkat is fejleszti.

 1. Koordinációs készség fejlesztés

A mozgáskoordináció olyan sajátos feltételrendszer, melynek fontos szerepe van a mozgásszabályozás létrejöttében, adott feltételeknek megfelelően. A komplexebb gyakorlatsorozatok, kéz – láb – fej koordináció egyensúlyozó, térbeli tájékozódás, reakcióképesség, ellazulási készség.
Ezek eredménye

 • mozgás koordináció javulása,
 • energia – takarékosság,
 • sérülések elkerülése

A karate edzéseken a megszokottól eltérő, illetve a nagy ismétlésszámmal végrehajtott gyakorlatok fejlesztik, illetve kiépülését segítik elő azon idegpályáknak, melyek már gyerekkorban is a számolás – írás – olvasásért felelősek, majd a térbeli és reakcióképességért javulásáért felelnek. Felnőtt illetve idős korban a reakció növelésével, a javuló test – egyensúly, térbeli koordinációs képesség javulását segíti elő.

 1. Általános erőnlét, egészség megőrzés

A karate edzéseken végrehajtott mozgások a statikus, és a dinamikus erőnlétet is fejlesztik. Mint mondani szoktam egy karatés erőnléte olyan kell, hogy legyen, mintha egybe gyúrnánk több különböző sport atléta – tornász – hosszú távfutó – bokszoló erőnlétét. A karatés – harcművész erőnléte olyan kell, hogy legyen, hogy sok ideig képes legyen nagy erőt is kifejteni, és emellett nagyon gyorsan tudjon regenerálódni.   Nem jó az az erőnlét, ami csak rövid ideig tart, és nagyon hosszú a regenerálódás ideje. Az edzések során – egyéneknek megfelelően – törekszünk a tökéletes erőnlét fejlesztésére. Ezen erőnlét, a hajlékonyság, optimális erő felhasználás, tökéletes légzés technika, és megfelelő erősítő – gyorsító gyakorlatok komplex összhatásával érhető el.

 1. Konfrontáció – konfliktus kezelés

A testi fejlődés mellet mindenképpen szükséges egy mentális – szellemi fejlődés is. Ez önmagunk megismerése révén teljesedik majd ki, de természetesen a már említett randory, bunkai, kumite gyakorlatok a hierarchikus rendszer tanítvány – tanár, sempai – kohai rendszer is megtanítja számunkra a konfliktusok elkerülésének művészetét.  A karate nem csak arról szól, hogy hogy kell végrehajtani egy rúgást vagy ütést, hanem arról is, hogy kerüljük azt el, és továbblépve ezen megtanuljuk, hogy hogyan tudjuk elérni céljainkat agresszió nélkül, vagy hogyan kezeljük, ha egy agresszív támadást kell hatékonyan elhárítani, akár egyetlen ütés – rúgás nélkül. Például egy munkahelyi konfliktus, vagy iskolai konfliktust sem oldhatunk meg testi erővel, itt a karate magasabb szintjét használva kell egy számunkra jobb helyzetet elérni, természetesen ez sem megy rögtön, ennek elsajátítása sok gyakorlást és kitartást igényel.

 1. Önmagunk megismerése

Személyiség fejlesztés! Hogyan és miképp ismerhetjük meg jobban magunkat, mint olyan edzéseken ahol mindig a saját képességeink maximumához közeli optimális állapotot keresünk, mindig újabb helyzetekben kell azonnal reagálnunk, megoldani az éppen előttünk álló problémákat. Az önnevelés a személyiség formálás egyik fontos része, nem lehet fejlődni, ha nem fordítunk erőt, hogy változzunk. Nagy probléma, ha a valós, és a képzelt valóságunk nem ugyanott helyezkedik el, (többet, vagy sokkal kevesebbet gondolok magamról). Sokaknak okoz ez problémát , de egy jól megválasztott , és kellően képzett sensei (tanár) segítségével Önmagunk megismerése által egy jobb, nyitottabb emberré válhatunk.

7.Önvédelem

Az éveken át tartó kitartó gyakorlások révén elkerülhetetlenül képessé válunk Önmagunk – szeretteink megvédésére is, egy olyan szinten, ami nem korlátozik csupán a testi erőnkre. Az évek folyamán testi és mentális edzéseink révén rengeteg olyan készséget szerzünk a meglévő és fejlődő képességeink mellé, ami egy igazán hatékony Önvédelmi formát is ad számunkra.