Egy hely, ahol nem a verseny számít

Nehéz manapság egy olyan helyet találni, ahol jobban értékelik azt, aki Önmagát képes legyőzni, mint azt, aki másokat.

Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki képes másokat megverni, legyőzni, akkor már sokat fejlődött, és ez az, ami számít.

Természetesen senkit sem akarok meggyőzni ennek a gondolatmenetnek, a hibáiról, de azért fontos hozzátenni, hogy nem mindegy hogy hogyan értékeljük a győzelmet. A versengés alapvetően nem rossz dolog, sok mindent hozzáad, de rengeteg dolgot el is vesz az embertől. Fontos megjegyezni, hogy nagyon kevés ember az, aki tökéletesen alkalmas arra, hogy belőle bajnok legyen, főleg küzdősportokban.

De miért is gond, ha csak a versenyzők számítanak?
Nos, mivel nem mindenki lesz bajnok, így az a több száz, akikből nem lesz az, nem éppen a legmegfelelőbb önértékeléssel, sportszeretettel fognak továbblépni.

Verekedni megtanulni, nem nehéz  , légy erős , gyors, és legyen egy két kombináció amit tudsz használni.

A mi célunk az, hogy Önmagához képest mindenki a legtöbbet tudjon fejlődni, képes legyen olyan dolgokat is elérni, elsajátítani, amit más környezetben – akár verseny környezetben -, más gondolkodásmód mellett lehetetlenség lenne számára.
Nálunk nem lehet azt mondani, hogy 20 évesen már kiöregedett,  – verseny sportban már igen – és nem tud hová fejlődni , mindenki képes még többet kihozni magából, legyen az 6 éves , vagy 60 éves.

A harcművészet mint olyan nem más, mint a tökéletesség keresése. A tökéletes válasz adása minden egyes adott helyzetre, lehet ez egy támadásra adott válasz, vagy a nap napi életünkben hozott döntések sokasága.  A cél elérés oly távoli, hogy nem is a cél a lényeg, hanem az oda vezető út, az út mely néha könnyebb , olykor nehezebb , de a cél felé terel.

 

-folyt