Sportágválasztó és ami mögötte van

Imm√°r sokadik √©ve ker√ľl megrendez√©sre a Budapesti nagy Sport√°gv√°laszt√≥, melynek fŇĎ c√©lja hogy nagyobb k√∂z√∂ns√©ggel is megismerkedjenek az adott sport√°ggal. Az idei egy rendhagy√≥ esem√©ny volt , hiszen megh√≠vott vend√©g√ľnk volt H√°rspataki G√°bor (olimpiai bronz √©rem Karate), Fisher Mih√°ly (edzŇĎ) , √©s Miskolci Attila¬† (Magyar karate szaksz√∂vets√©g aleln√∂ke) is.

Sportt√∂rt√©nelmi tettet hajtott v√©gre H√°rspataki G√°bor Toki√≥ban, ugyanis a karate olimpiai bemutatkoz√°s√°n bronz√©rmet nyert a 75 kilogrammosok k√∂z√∂tt. G√°bor is ott lesz a Nagy Sport√°gv√°laszt√≥n, gyertek el √©s tal√°lkozzatok vele. A karat√©r√≥l sensei T√≥th Istv√°nt k√©rdezt√ľk.

 

Mit jelent a sport√°gnak ez a mostani hatalmas siker?

‚Äď Rengeteget, hiszen a magyar karate H√°rspataki G√°bor olimpiai √©rm√©vel be√≠rta mag√°t a sportt√∂rt√©nelembe, emellett minden eddigin√©l t√∂bb emberhez jutott el ez√°ltal a sport√°gunk.

Mennyire n√©pszerŇĪ a gyerekek k√∂r√©ben manaps√°g a karate?

‚Äď FŇĎleg a gyerekek k√∂r√©ben rendk√≠v√ľl n√©pszerŇĪ jelenleg a karate, hiszen Magyarorsz√°g legt√∂bb iskol√°j√°ban mŇĪk√∂dnek karate tanfolyamok, zajlanak edz√©sek. A sz√ľlŇĎk pedig tiszt√°ban vannak a karate √©rt√©keivel √©s hasznoss√°g√°val, ez√©rt elŇĎszeretettel viszik gyermek√ľket karat√©zni.

Hány éves korban érdemes elkezdeni?

‚Äď A karate egyik saj√°toss√°ga, hogy kisgyerekkort√≥l eg√©szen idŇĎs korig lehet gyakorolni, teh√°t eg√©szen kor√°n el lehet kezdeni. L√©teznek ovikarate edz√©sek is, ahol term√©szetesen j√°t√©kosabbak az edz√©sek, iskol√°s kort√≥l pedig teljess√©ggel el lehet m√©ly√ľlni a karate rejtelmeiben.

Milyen m√≥don tudnak egy kis betekint√©st ny√ļjtani a sport√°gba a Nagy Sport√°gv√°laszt√≥n?

‚Äď A helysz√≠nen edzŇĎink teljesk√∂rŇĪ t√°j√©koztat√°st adnak a karate jellemzŇĎirŇĎl, meg lehet ismerkedni az alapgyakorlatokkal, √©s ki lehet pr√≥b√°lni a karat√©s felszerel√©seket, az edz√©st seg√≠tŇĎ eszk√∂z√∂ket.

Az országos lefedettség mennyire jó a karatéban?

‚Äď Mivel a karate abban a szerencs√©s helyzetben van, hogy nem egy k√ľl√∂nleges hely- vagy eszk√∂zig√©nyes sport√°g, ez√©rt az orsz√°g gyakorlatilag minden pontj√°n lehet karate klubokra √©s edz√©sekre bukkanni.

Vélemény, hozzászólás?